Daň z nemovitostí 2021.
top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraKarel Křeček

Daň z nemovitostí 2021.

Průvodce pro první přiznání v roce

Kdo musí podat daňové přiznání? Všichni, kdo se v roce 2020 nově stali majiteli nemovitosti – pozemku, rodinného domu nebo třeba bytu. Povinnost podat daňové přiznání mají také ti, kteří na dříve přiznané nemovité věci provedli přístavbu, nástavbu nebo ji částečně zlikvidovali, a to když tím došlo ke změně druhu nebo výměry pozemku, případně zvýšení nadzemních podlaží. Přiznání je nutné podat i po kolaudaci stavby.

Kdo podal daňové přiznání už v předchozích letech a v roce 2020 u něj nedošlo k žádné významné změně (přesněji k okolnosti rozhodné pro vyměření daně), nové přiznání pro rok 2021 nepodává.

Nové daňové přiznání se nepodává ani v případě, kdy se mění jenom výše daně – typicky kvůli rozhodnutí obce o zvýšení místního koeficientu. Finanční správa takovou změnu automaticky zohlední při výpočtu daně na aktuální rok.

Daň z nemovitostí 2021.

Do kdy je přiznání nutné podat? Přiznání k dani z nemovitých věcí letos stačí podat až na začátku dubna. Ministerstvo financí totiž rozhodlo o prominutí příslušenství daně. „Fakticky se tím termín podání daňového přiznání odsouvá pro všechny daňové subjekty z 1. února na 1. dubna 2021, a to bez rizika sankcí z prodlení,“ říká Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva. Úřad si od mimořádného posunutí termínu slibuje, že uleví provozu na finančních úřadech v době vrcholící koronavirové epidemie. Stejné posunutí termínu se týká i silniční daně.

Za jaký rok se přiznání podává? Přiznání k dani z nemovitých věcí se jako jediné podává dopředu. Na začátku roku 2021 tedy běží termín pro přiznání za tento rok.

Co když k zápisu v katastru dojde až na začátku roku 2021? Víc času na podání daňového přiznání za rok 2021 mají ti, kdo sice o zápis do katastru zažádali ještě v roce 2020, ale dojde k němu až v roce 2021. Přiznání je v takových případech nutné podat do tří kalendářních měsíců, které následují po měsíci, v němž k zápisu došlo.

Kam přiznání podat? Přiznání se podává k finančnímu úřadu, v jehož kraji se nemovitost nachází. Pokud tedy máte víc nemovitostí a všechny v jednom kraji, podáváte přiznání jen na jeden úřad. Když ale máte nemovitosti ve víc krajích, podáváte víc přiznání – jedno za každý kraj.

Co když jste nemovitost prodali nebo darovali? Na finanční úřad se musí na začátku roku povinně obrátit i lidé, kteří už nevlastní žádnou nemovitost, protože ji (nebo je) v roce 2020 prodali či darovali.

Když se takhle od daně z nemovitých věcí neodhlásíte, může vám v květnu ve schránce „přistát“ složenka, přestože už nemáte za co platit daň. Za včasné neoznámení hrozí v krajním případě sankce. Finanční úřady ji ale v takovém případě uplatňují jenom mimořádně. Včasným odhlášením se od placení daně z nemovitých věcí si každopádně ušetříte čas, který byste jinak ztratili komunikací s úředníky.

Ti, kteří v roce 2020 prodali nebo třeba darovali některou ze svých nemovitostí, ale stále vlastní aspoň jednu další, musí podat daňové přiznání za rok 2021. A to v případě, když nemovitost, která už není ve vašem vlastnictví, je v kraji, kde máte i další nemovitosti. Pak na příslušném finančním úřadě pro tento kraj podáváte takzvané dílčí přiznání. Jestliže ale prodáte či darujete jedinou nemovitost v kraji, pak stačí na příslušný úřad poslat oznámení o tom, že už v něm žádnou nemovitost nemáte.

Jak se daň z nemovitostí počítá? Přiznání k dani z nemovitých věcí se skládá ze dvou částí – na jedné se počítá daň za pozemky, na druhé za stavby. Konečnou výši daně určují metry čtvereční vámi vlastněných nemovitostí a následně sazby a koeficienty, které stát pro jednotlivé typy nemovitostí určil. Například za byty a rodinné domy se víc platí ve větších městech.

Konečnou výši daně pak svými rozhodnutími o místním koeficientu určují jednotlivé radnice, do jejichž rozpočtů vybrané peníze na dani z nemovitostí míří.

Zmíněné sazby najdete například v pokynech k daňovému přiznání, koeficienty pro vaše město si pak můžete najít ve vyhledávači na webu finanční správy. Na daňovém portálu finanční správy je pak k dispozici průvodce daňovým přiznáním, který za vás podle zadaných údajů rovnou vyplňuje sazby a koeficienty do přiznání.

Kde letos stoupne daň z nemovitostí? Daň z nemovitých věcí se zvýší obyvatelům Strakonic. Základní koeficient sice klesne z 2 na 1,5, avšak místní koeficient se zdvojnásobí na 2. Dohromady to znamená zvýšení daně, upozorňuje analýza webu Podnikatel.cz. Z dalších okresních měst vzroste o polovinu daň majitelům chat či garáží, stejný růst se týká i některých podnikatelů a firem. V Prostějově se zvýší základní koeficient pro nemovitosti v katastrálním území Čechovice – Záhoří, Čechůvky, Zešov a také v některých dalších vybraných ulicích, kde doposud platí koeficient 1,6. Nově se koeficient zvýší na 2,5.

Jaké jsou další novinky roku 2021? Žádné zásadní. Mění se pravidla osvobození u pozemků v národních parcích. A v nedávno schváleném daňovém balíku, který výrazně snižuje daně zaměstnancům a ruší superhrubou mzdu, je i změna týkající se daně z nemovitých věcí. Radnice nově dostanou možnost stanovovat místní koeficient třeba jenom pro jednotlivé části obce, typicky pro průmyslovou oblast.

Nebyla daň z nemovitostí zrušená? Nebyla. Vláda vedená Andrejem Babišem v roce 2020 prosadila konec daně z nabytí nemovitosti, která se platila jenom při převodu nemovitosti a dělala 4 % z její hodnoty. Daň z nemovitosti je výrazně nižší a platí se každý rok.

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page