Nestavebni pozemky
top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraKarel Křeček

Nestavebni pozemky

Češi stále naivně skupují nestavební pozemky


Ceny pozemků v půlce roku 2023 pomalu klesají. Tohoto aspektu začínají opět zneužívat podvodníci, kteří nabízejí žadatelům o bydlení nepoužitelné pozemky jako domnělé stavební parcely. Neznalost základních faktorů při koupi se tak může stát mnohým osudnou. Jaká kritéria musí parcela splňovat, aby mohla být použita jako stavební pozemek? A jaké lhůty a limity je nutné si ohlídat dříve, než se rozhodnete podepsat kupní smlouvu?





Najít ten správný pozemek pro stavbu domu nebo pro váš jiný investiční záměr může být běh na dlouhou trať. Po hodinách strávených na internetu pročítáním inzerátů, po stovkách naježděných kilometrů a po desítkách prohlídek konečně objevíte pozemek, který je ten „váš“.


Ještě než podepíšete kupní smlouvu, přesvědčte se, že neskrývá kostlivce, kteří by vám zkomplikovali výstavbu domu. skupuji-nepouzitelne-stavebni-pozemky.


Ne každý pozemek, který je inzerovaný jako stavební pozemek, skutečně tomuto označení odpovídá. Nekupte si nestavebni pozemky.


Využijte proto katastr nemovitostí a ověřte si, zda je pozemek vedený jako stavební a nachází se v tzv. zastavitelné oblasti určené pro výstavbu rodinných domů. Nespoléhejte se na tvrzení realitních makléřů, důvěřujte jen sdělení katastrálního úřadu.


Jsou zavedeny inženýrské sítě?

Situaci při stavbě domu vám usnadní inženýrské sítě(zavedení elektřiny, plynu, vody nebo kanalizace na pozemek). Přesvědčte se, že tyto inženýrské sítě jsou zkolaudované a vyvedené do pilíře a šachet na daném pozemku. Nahlédněte také do příslušné dokumentace k inženýrským sítím. Pokud situaci nerozumíte, přizvěte ke konzultaci projektanta.


Není na pozemek vázané věcné břemeno nebo exekuce?

Při nákupu pozemku je to stejné jako s každou jinou nemovitostí. Prověřte si, zda na pozemku nevázne žádné věcné břemeno, zástava nebo exekuce. Také tyto informace najdete na stránkách katastrálního úřadu.

  1. Jsou zavedeny inženýrské sítě?

Situaci při stavbě domu vám usnadní inženýrské sítě(zavedení elektřiny, plynu, vody nebo kanalizace na pozemek). Přesvědčte se, že tyto inženýrské sítě jsou zkolaudované a vyvedené do pilíře a šachet na daném pozemku. Nahlédněte také do příslušné dokumentace k inženýrským sítím. Pokud situaci nerozumíte, přizvěte ke konzultaci projektanta.

  1. Není na pozemek vázané věcné břemeno nebo exekuce?

Při nákupu pozemku je to stejné jako s každou jinou nemovitostí. Prověřte si, zda na pozemku nevázne žádné věcné břemeno, zástava nebo exekuce. Také tyto informace najdete na stránkách katastrálního úřadu.


Zkontrolujte územní plán obce


Co povoluje stavět místní územní plán?

Každá obec vytváří svůj územní plán, ve kterém jsou stanovené podmínky a limity výstavby. Třeba máte přesnou představu o své dřevostavbě, ale ta nebude zapadat do podmínek územního plánu. Proto si ho podrobně pročtěte – zpravidla bývá umístěný na webových stránkách obce.


Jaké požadavky bude muset dům splňovat?

Zaměřte se na to, jak vysoké domy jsou v místě vašeho pozemku povoleny, jaký typ nebo sklon střechy by měly mít. V územním plánu najdete i informace o procentuální zastavěnosti pozemku (20 až 30 procent) nebo o odstupové vzdálenosti domuna hranici pozemku (minimálně 3,5 metrů).



Orientace a sklon pozemku

Není pozemek příliš do svahu?

O ceně výstavby domu rozhoduje typ pozemku, například jeho svažitost. Ta by měla být maximálně do 7 procent, optimální je pochopitelně zcela rovný pozemek (ušetříte poměrně velké peníze za zemní práce a úpravy).


Na jakou světovou stranu bude stavba orientována?

Ověřit byste si měli také plán budoucí výstavby v okolí a orientaci pozemku. Tyto parametry totiž budou rozhodovat o tom, jakou orientaci dostane váš dům. V novostavbách se dnes už počítá například se solárními zisky, takže obytná část domu by měla být natočena v ideálním případě na jih.

Jaká rizika jsou v okolí pozemku?

Zajímejte se také o to, zda pozemek není v záplavové oblasti (možná proto má tak nízkou cenu) a že je v dostatečné vzdálenosti od vedení vysokého napětí. Na pozemek by měla samozřejmě vést příjezdová cesta, která bude bez problémů přístupná a sjízdná nejen v létě, ale také v zimě. Také si ale prověřte, zda v okolí nejsou příliš hlučné, zapáchající či jinak obtěžující provozy (např. střelnice, letiště, železniční trať, dálnice, čističky atd.).

Konzultujte výstavbu ještě před koupí pozemku

Je toho hodně, na co si dát při koupi pozemku pozor, aby vše proběhlo bezpečně a bez vaší (finanční) újmy. Jak jsme uvedli výše, překvapit vás může mnoho nástrah, proto buďte opatrní a raději se na vše vyptávejte: realitního makléře, majitele, katastrálního úřadu nebo stavebního úřadu.

Odhalte včas lži neseriózních realitních makléřů

Na konkrétní otázky související s výstavbou domu na vámi zvoleném pozemku vám odpoví prostřednictvím žádosti UPI (územně plánovací informace) na příslušném stavebním úřadě. K žádosti přiložte také kopii katastrální mapy. Do této mapy by vám měli úředníci zakreslit obdélník, do něhož se s půdorysem domu musíte vejít.


Do 30 dnů byste také měli od úřadu dostat odpověď na to, zda jsou nebo nejsou v dané lokalitě přípustné stavby rodinných domů s konkrétní specifikací, které budou obsahovat například následující:

  • Rodinný dům může mít maximálně 1 podlaží a obytné podkroví a sedlovou střechu.

  • Maximální zastavěná plocha je 150 metrů čtverečních.

  • Na pozemku musí být dodržena stavební linie.

  • Vzdálenost domu od komunikace musí být nejméně 6 metrů.

  • U domu musí být parkovací místo nejméně pro 1 auto.

  • U domu je třeba mít místo na tuhý komunální odpad.

  • Velikost a tvar domu musí splňovat konkrétní specifika, stejně jako barva fasády nebo oken.

  • Umístění domu na pozemku.

  • Musí tam být místo na TKO (= tuhý komunální odpad).

  • Velikost a tvar domu, případně barva fasády a oken.

  • Umístnění domu na pozemku.

  • Umístnění jímky pro dešťovou vodu.



19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page